Waterpokken Baby

Oeps er is iemand met waterpokken in de kennissenkring en heb zelf net een baby gekregen. Gelukkig krijgen baby’s antistoffen mee van de moeder (Tot 1 jaar) . Zou de baby de waterpokken krijgen is het meestal een milde vorm. Wel is het zo als de baby de waterpokken krijgt en dus besmet is met het varicellazostervirus de kans heeft om de waterpokken nog een keer te krijgen. Dit komt omdat de waterpokken baby dan zelf niet genoeg immuniteit heeft opgebouwd.

Zwanger en Waterpokken

Je bent zwanger en bang dat je waterpokken krijgt. Zou je ooit de waterpokken een keer goed hebben gehad is er weinig tot geen kans dat je ze nog een keer krijgt tijdens de zwangerschap en zal jezelf en de baby geen risico lopen. Misschien kan je het zelf herinneren hoe erg je waterpokken hebt gehad en anders vraag je het aan één van je ouders. Heb je ze nog niet gehad of in milde vorm dan kan het gevaarlijk worden. Je kunt dan worden geinfecteerd met het varicellazostervirus (waterpokken) en zelf erg ziek worden. Je kunt hoge koorts krijgen en dit is juist gevaarlijk. Neem voorzorgsmaatregelen en temper de koorts. De reden dat de koorts gevaarlijk is omdat het weeën kan opwekken en tegelijkertijd dus een vroeggeboorte kan opwekken. De risico’s hangen een beetje af van hoeveel weken je zwanger bent.

Besmet met waterpokken voor 16e week zwangerschap
Probeer te zorgen dat je ze niet krijgt voor de 16e week van de zwangerschap. Er kunnen bij besmetting van het varicellazostervirus afwijkingen ontstaan bij de baby. Laat bij de 20e week van de zwangerschap een uitgebreide echo maken en laat onderzoeken of de baby niets mankeert.

Besmetting Waterpokken na 16e week zwangerschap
De baby is al een compleet mensje en hoeft alleen nog maar te groeien. De baby kan wel waterpokken krijgen, maar zal normaliter niets aan het virus overhouden.

Besmetting Waterpokken net voor de bevalling
Het is weer oppassen geblazen. Zo net voor de bevalling kan het varicellazostervirus jouw en je baby erg ziek maken. Ben je echt dichtbij de datum dat je uitgerekend bent kan je antistoffen toegediend krijgen. De baby wordt dan beschermd tegen de gevolgen van het varicellazostervirus. Je kunt ook waterpokken krijgen net nadat de baby is geboren of zelfs tijdens de bevalling. De baby zal onmiddelijk een behandeling moeten ondergaan. Raadpleeg altijd een arts indien dit zou voorkomen.